Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ Szabó Károly Városi Könyvtár

Bemutatkozás

2008. január 1-jén az Arany János Művelődési Központ és Ifjúsági Ház valamint a Szabó Károly Városi Könyvtár átszervezése folytán jött létre az Arany János Kulturális Központ. A könyvtár elődje, a Városi Könyvtár 1949. szeptember 24-én nyílt meg, fenntartója Nagykőrös város tanácsa, majd önkormányzata. 1967-től a jelenlegi helyén, a Széchenyi tér 6. szám alatti épületben működik. 1989-től 2007-ig viselte a kiváló bibliográfus könyvtáros, Szabó Károly nevét. A névválasztás aktualitását az adta, hogy Szabó Károly hat évig Nagykőrösön élt, tagja volt a híres nagykőrösi gimnázium nagy tanári karának az 1848/49-es forradalmat és szabadságharcot követően, amikor vele együtt kilenc akadémiai tag, köztük Arany János is Nagykőrösön élt és alkotott. 

2008-ban a tudós tanár nevét a könyvtárban működő Szabó Károly Olvasó Társaság vette fel. Ez a könyvtárosokból és olvasókból álló civil szervezet hét éven át töltötte meg az olvasótermet népszerű rendezvényekkel. 2014. óta könyvtárunk neve Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ Szabó Károly Városi Könyvtár. A könyvtárnak 1979. óta két részlege van: külön a felnőtt- és gyermekolvasóknak. A gyermekrészleg a Jókai út 10. szám alatt található. 2002-ben, ill. 2004-ben mindkét épületet sikerült felújítani és újonnan berendezni. A könyvtári munkafolyamatok teljes gépesítése a SZIKLA-21 Integrált Könyvtári Rendszer segítségével megtörtént. Jelenleg 90 ezer dokumentumegység, könyvek, hanglemezek, CD-k és CD-ROM-ok, valamint 119-féle folyóirat áll a nagykőrösi olvasóközönség rendelkezésére. Az intézményben Nagykőrös történetét bemutató digitalizált amatőr filmanyag is található, mely a helyismereti gyűjteményt gazdagítja. Ebben a különgyűjteményben találhatóak az önkormányzati rendeletek és a testületi ülések jegyzőkönyvei is.

Küldetésnyilatkozat 

A Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ Szabó Károly Városi Könyvtár általános gyűjtőkörű, nyilvános könyvtár, az információs esélyegyenlőség és a demokrácia helye. A tudásalapú társadalom alapintézményeként feladatunk az, hogy mindenki számára biztosítsuk a szabad, korlátozás nélküli hozzáférést a dokumentumokhoz és az információhoz.

Könyvtárunk küldetését folyamatosan bővülő dokumentumállományával, a felhasználói igényeknek megfelelő szolgáltatásaival, technikai felszereltségével, könyvtárosai szakmai felkészültségével valósítja meg. Ezek segítségével támogatni kívánja az oktatás különböző szintjein tanulókat, az életen át tartó tanulást és a szabadidő hasznos eltöltését. Kiemelt szerepet szánunk az olvasóvá nevelésnek, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felzárkóztatásának. Helytörténeti pályázatok meghirdetésével elősegítjük Nagykőrös és környéke természeti értékeinek, gazdasági, társadalmi folyamatainak, kulturális, történelmi, néprajzi kutatását és bemutatását.

Lehetővé tesszük a közéletben való részvételhez szükséges állampolgári tudnivalók és jogi szabályozás megismerését. Közvetítjük a gazdaság, a kultúra, a tudomány és a művészet kérdéseiben való eligazodáshoz szükséges tudásanyagot. Állandóan fejlesztett informatikai rendszerünk fenntartásával a város információs központjának feladatait is ellátjuk: a könyvtár internet-szolgáltatást nyújt. 

Játékkuckó

korosikultura.hu

Hírlevél

Adatvédelmi szabályzat
Értesüljön első kézből a rendezvényeinkről, eseményeinkről!

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához. A részletes leírást megtalálja az ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓBAN.