Arany 200-Arany, a nagykőrösi pedagógus kiállítás


 
Arany 200 – Arany János, a nagykőrösi pedagógus

Állandó kiállítás, megnyílt 2017. március 2-án

 
A kiállítás Arany János születésének 200. évfordulójára emlékezve bemutatja Nagykőrös „szellemi virágkorának” időszakát, azokat az éveket, amikor a nemzet koszorús költője kilenc évig a helybeli református főgimnáziumban tanított. Arany nagykőrösi életét a kiállítás korszerűen dolgozza fel. Információs paneleken olvasható az egyes témák tájékoztató szövege képekkel, idézetekkel színesítve. Megtudhatjuk ezekből, hol és hogyan élt a költő városunkban, hogyan születtek nagykőrösi tárgyú versei, mint A vén gulyás és A tetétleni halmon. Olvashatunk családi életéről, költőtársairól, akik gyakran meglátogatták őt, a betegségeiről, a tanári pálya nehézségeiről („A dolgozatjavítás dandárja…”) és irodalmi munkásságáról, balladáiról, verseiről. A vitrinekben Arany János és családja által használt eredeti tárgyak láthatók, emellett a költő kéziratai, az általa kitöltött osztálynaplók és néhány kiadott könyve tekinthetők meg. Az egyes enteriőrök megjelenítik Arany János dolgozószobáját, a díszesen faragott fejfák a református temetőt, amely kedvelt sétahelye volt a költőnek. Arany gyakran és nagy kedvvel pipázott, erre utal egy szép pipatartó tele pipákkal. Az egyik vitrinben pedig Arany saját pipája is megtekinthető, a mindig magánál tartott meggyfa botjával együtt. A kiállításba korszerű infokommunikációs eszközöket építettünk be, melyekkel interaktívvá válik a tárlat. Így például egy terminálnál emlékfotót lehet készíteni, akár korabeli viseletekbe beöltözve is. Emellett levelet is lehet küldeni Arany János nevében fogalmazva. Az „akkor és most” terminál révén nagykőrösi épületeket, városképeket ismerhetünk fel és rácsodálkozhatunk, milyen volt mindez 100-150 évvel ezelőtt. A több helyen elhelyezett fülhallgatók használatával Arany ismert verseit (pl. A walesi bárdok, V. László, Családi kör stb.) hallhatjuk neves színművészek tolmácsolásában. A kiállítás utolsó része egy Arany-korabeli tantermet jelenít meg katedrával, iskolapadokkal, fali térképpel. A padokba ülő diákok Aranyról szóló rövidfilmet láthatnak és korabeli taneszközökkel ismerkedhetnek meg.

 
FIGYELEM!!!

Az 1502/2017 (VIII. 1.) kormány határozat értelmében minden diák és kísérő pedagógus csoportos utazás keretében, szombati napokon díjmentes vasúti utazás igénybevételével látogathatja meg az "Arany 200 - Arany János, a nagykőrösi pedagógus" című kiállítást.

Fontos! Kérjük tájékozódjon a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján
ITT!
és a MÁV honlapján ITT!


A FOGADÓNYILATKOZAT letölthető ITT!


1502/2017. (VIII. 11.) Kormány határozat
az országos múzeumok, valamint egyes nemzeti emlékhelyek és műemlékek látogatásáról
a Kormány a nemzeti és egyetemes kulturális örökség javainak megismerése érdekében egyetért azzal, hogy az általános iskolák, középfokú iskolák és gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmények nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanulói és minden tizedik tanuló után egy fő kísérő (pedagógus vagy szülő) az iskola által szervezett csoportos utazás keretében tanítási évben - a tanév rendjéről szóló miniszteri rendelet szerinti őszi, téli és tavaszi szünet kivételével - tanítási és - a látogatás szombati napra történő visszaigazolása esetén - szombati napokon díjmentes vasúti utazás igénybevételével látogathassák meg az Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjteményt.