00

Civilek Háza, Programok

Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 10/2015. (II.12.) önkormányzati határozatával a nagykőrösi Dalmady u. 3 szám alatti ingatlant a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ kezelésébe adta Civilek Háza néven. A falán lévő emléktábla szerint e helyen állt az a ház, amelyben nagykőrösi tanársága első évében lakott Arany János (1851-1852). A célunk az, hogy kiemelt hangsúllyal kezeljük a helyi kezdeményezéseket és megerősítsük a lokális közösségeket. További célunk, hogy a város több pontján lévő, nem megfelelő körülmények létező szervezeteket összefogjuk és a város központjában lévő, jó megközelítésű épületet ajánlunk fel számukra használatra.
A házat Nagykőrös Város Önkormányzata tatja fenn, és díjmentesen áll a Nagykőrösön működő civil szervezetek rendelkezésére. Ez példaértékű, mivel itt az önkormányzat felismerte a civil szervezetek támogatásának jelentőségét.
A nagykőrösi Civilek Háza fenntartója - a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ - által a civil szervezetek megjelennek a városban működő nyomtatott és elektronikus sajtóban, megjelentetik programjaikat, felhívásaikat, rendezvényeikről készült képekkel vagy videóval kibővített beszámolóikat. Így a város lakossága betekintést nyerhet életükbe, megismerheti őket.
Minden évben pályázatot ír ki Nagykőrös Város Önkormányzata a civil szervezetek részére, amellyel támogatási lehetőséget biztosít jobb működésük érdekében.


Az egykoron a nagykőrösi nyugdíjas szervezeteknek otthont adó intézmény ma már a ​helyi civil élet egyik központi helye lett, ahol békében elférnek egymás mellett a nagykőrösi társadalmi szerveződések, önképző csoportok és a nyugdíjas szervezetek egyaránt. Épületét a kulturális központ technikai munkatársai és Civilek Háza hivatásos gondnokai folyamatosan karban és rendben tartják. Az udvaron lehetőség van sütögetésekre és közös főzésre is. Emellett termeink kibérelhetők külső tagok számára is lakodalmak, családi események, keresztelők, ballagások megtartására is.
  
Programok
Időpont Helyszín Leírás
Minden héten kedden
14-18 óráig
Civilek Háza Nagykőrös Városi Nyugdíjas Klub Egyesület keretén belül működik a kártyázók csoportja
Vezető: Sóber Józsefné 06 20 597 9085
Minden héten hétfőn
14-18 óráig
Civilek Háza „Civil Ház sakk klub”
Klubvezető: Turkevi Antal 06 20 263 4966
Szervező: Nyerges József 06 30 906 0242
Páros hetente hétfőn
16-18 óráig
Civilek Háza „Szirius csillagászati klub”
Klubvezető: Bojtos Attila 06 30 477 3512
Szervező: Nyerges József 06 30 906 0242

                                     

 

Megújult a Civilek Háza
Közel 20 civil szervezet kapott meghívást arra a bejárásra, melynek keretében november 11-én a megújult Civilek Házát mutatták be. Az elmúlt időszakban nem csak a homlokzat kapott szellőző-szárító vakolatot és páraáteresztő festést, de a főépülethez csatlakozó kisépület tetőszerkezete is vizsgálaton esett át. Ennek eredménye alapján végezték el a megújítását. A felújítási munkák nem csupán a külső, de a belső részeket is érintették. A konvektorcserék, a helyiségek kifestése és új funkcióval való ellátása, mind az épületet használni kívánók igényeit, kényelmét hivatott szolgálni.
Dr. Czira Szabolcs a bejárás alkalmával örömét fejezte ki, hogy megújulhatott az épület, s bízik benne, hogy továbbra is népszerű lesz a civil szervezetek körében, s minél többen veszik igénybe a város által biztosított, a közösségi élet és a civil kezdeményezések erősödésének szolgálata érdekében működtetett Civilek Házát.
László Ditta a működtető Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ igazgatója, hangsúlyozta a felújítást követően is változatlan feltételek mellett, azaz bejelentkezés alapján, ingyenesen, pusztán a rendezvény idején keletkező rezsiköltségeket megfizetve vehető igénybe az épület, melybe szeretettel várják a városi szervezeteket.