00

Civilek Háza, Programok

Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 10/2015. (II.12.) önkormányzati határozatával a nagykőrösi Dalmady u. 3 szám alatti ingatlant a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ kezelésébe adta Civilek Háza néven. A falán lévő emléktábla szerint e helyen állt az a ház, amelyben nagykőrösi tanársága első évében lakott Arany János (1851-1852). A célunk az, hogy kiemelt hangsúllyal kezeljük a helyi kezdeményezéseket és megerősítsük a lokális közösségeket. További célunk, hogy a város több pontján lévő, nem megfelelő körülmények létező szervezeteket összefogjuk és a város központjában lévő, jó megközelítésű épületet ajánlunk fel számukra használatra. 
Az házat Nagykőrös Város Önkormányzata tatja fenn, és díjmentesen áll a Nagykőrösön működő civil szervezetek rendelkezésére. Ez példaértékű, mivel itt az önkormányzat felismerte a civil szervezetek támogatásának jelentőségét.
A nagykőrösi Civilek Háza fenntartója a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ által a civil szervezetek megjelennek a városban működő nyomtatott és elektronikus sajtóban, amelyek megjelentetik programjaikat, felhívásaikat, rendezvényeikről készült képekkel vagy videóval kibővített beszámolóikat. Így a város lakossága betekintést nyerhet életükbe, megismerheti őket.
Minden évben pályázatot ír ki Nagykőrös Város Önkormányzata a civil szervezetek részére, amellyel támogatási lehetőséget biztosít jobb működésük érdekében.


Az egykoron a nagykőrösi nyugdíjas szervezeteknek otthont adó intézmény ma már a ​helyi civil élet egyik központi helye lett, ahol békében elférnek egymás mellett a nagykőrösi társadalmi szerveződések, önképző csoportok és a nyugdíjas szervezetek egyaránt. Az épületét a kulturális központ technikai munkatársai és Civilek Háza hivatásos gondnokai folyamatosan karban és- rendben tartják. Az udvaron lehetőség van a sütögetésekre és a közös főzéshez is. Emellett termeink kibérelhetők külső tagok számára is lakodalmak, családi események, keresztelők, ballagások megtartására is.
  
Programok
Időpont Helyszín Leírás
Minden héten kedden
14-18 óráig
Civilek Háza Nagykőrös Városi Nyugdíjas Klub Egyesület keretén belül működik a kártyázók csoportja
Vezető: Sóber Józsefné 06 20 597 9085
Minden héten hétfőn
14-18 óráig
Civilek Háza „Civil Ház sakk klub”
Klubvezető: Turkevi Antal 06 20 263 4966
Szervező: Nyerges József 06 30 906 0242
Páros hetente hétfőn
16-18 óráig
Civilek Háza „Szirius csillagászati klub”
Klubvezető: Bojtos Attila 06 30 477 3512
Szervező: Nyerges József 06 30 906 0242

                                       

Megújult a Civilek Háza
Közel 20 civil szervezet kapott meghívást arra a bejárásra, melynek keretében november 11-én a megújult Civilek Házát mutatták be. Az elmúlt időszakban nem csak a homlokzat kapott szellőző-, szárító vakolatot és páraáteresztő festést, de a főépülethez csatlakozó kisépület tetőszerkezete is vizsgálaton esett át és ennek eredménye alapján végezték el a megújításást. A felújítási munkák nem csupán a külső, de a belső részeket is érintették. Konvektor cserék, a helyiségek kifestése, új funkcióval való ellátása, mind az épületet használni kívánók igényeit, kényelmét hivatott ellátni.
Dr. Czira Szabolcs a bejárás alkalmával, örömét fejezte ki, hogy megújulhatott az épület, s bízik benne, hogy továbbra is népszerű lesz a Civil szervezetek körében, s minél többen veszik igénybe a város által biztosított , a közösségi élet és a civil kezdeményezések erősödésének szolgálata érdekében működtetett Civilek Házát.
László Ditta a működtető Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ igazgatója, hangsúlyozta a felújítást követően is változatlan feltételek mellett, azaz bejelentkezés alapján, ingyenesen, pusztán a rendezvény idején keletkező rezsiköltségeket megfizetve vehető igénybe az épület, melybe szeretettel várják a városi szervezeteket.