Szalay Ádám

Központban a kultúra interjúsorozat: 
Vendégünk volt Szalay Ádám motivációs tréner 
 
2018. február 28-án elindult a kulturális központ Gondolatébresztő és Lélekemelő IV. bérletsorozata. Az első estén Szalay Ádám motivációs tréner tartott előadást a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ dísztermében. Az emlékezetes prezentáció előtt Juhász Nándor, a kulturális központ igazgatóhelyettese beszélgetett Szalay Ádámmal.   
 
Az egyik kereskedelmi csatorna kedvelt műsorának a főszerkesztője volt, majd úgy döntött, hogy pályát módosít és napjainkban motivációs trénerként dolgozik. Fogjuk még Szalay Ádámot a televízió képernyőjén látni? 
Ez egy nagyon jó kérdés. Számomra alapvetően nem a televíziós megjelenés hiányzik, hanem a forgatások hangulata, a sok-sok találkozás az izgalmasabbnál izgalmasabb emberekkel. Ez a része hiányzik, de az előadások és tréningek tartása is teljes embert igényel, és ezt is nagyon élvezem. Úgy érzem, hogy az előadásaim és tréningjeim alkalmával sokkal nagyobb hatást tudok elérni az emberekben. Azt azért nem zárnám még ki teljesen, hogy többet nem fogok forgatni. Ha lesz egy olyan felkérés, amire nem tudok „nemet” mondani, akkor persze visszatérek a média világába.  
 
Maradt-e Önben olyan téma vagy helyszín, ahol nagyon szívesen forgatott volna, de ez valamilyen oknál fogva nem jött össze? 
Igen, nagyon szerettem volna tengeralattjárón és repülőgép-anyahajón forgatni. Ha ez összejönne, akkor úgy érzem, hogy erre nem tudnék nemet mondani. 
 
Motivációs trénerként és előadóként dolgozik. Hogyan motiválja sajátmagát a mindennapokban? 
A reggeli ébredés utáni néhány perc beállítja az egész napot. Én minden reggel a zuhanyzás közben elképzelem a következő órákat és a tusolás végére már teljesen fel vagyok arra készülve, hogy ismét egy fantasztikus napom legyen. Ezt az apró trükköt minden nap alkalmazom. Három gyerekes családapa vagyok, és minden napban keresem azt a közös pillanatot, amit együtt élünk meg a lányaimmal és a feleségemmel. Ez lehet egy ölelés, egy összenézés vagy akár egy közös éneklés. Véleményem szerint ezekből a pillanatokból, „morzsákból” tevődik össze a boldogság.  
 
 
2017. év végén jelent meg az Itt a Te időd című könyve. Mikor döntötte el, hogy gondolatait, motivációs technikáit könyv formájában is megjeleníti? 
Ezt már elég régen eldöntöttem, a könyv megjelenése számomra nagy áttörés volt. Egy nyáron keresztül minden reggel írtam öt oldalt. Persze voltak olyan írások is, melyeket nem találtam a megjelenésre alkalmasnak, de a nyár végére összejött a könyv, és amikor végeztem a kézirattal három kiadó is jelentkezett a könyv megjelentetésére. Így abban a kényelmes helyzetben voltam, hogy én választhattam a kiadók közül. 
 
 
2018-ban ünnepli Nagykőrös városi rangra emelkedésének 650. évfordulóját. Ezen alkalomból mit üzen a nagykőrösieknek? 
A hagyomány nagyon fontos, az az alap, amelyre építkezünk, de egyben mindenki számára egy kihívás is. Talán sokan elgondolkoznak azon, hogy az ő generációjuk mit tud ehhez az ünnepi alkalomhoz hozzátenni, hogy hogyan tudják ezt az évet még „fényesebbé” varázsolni. A hagyomány szerintem nem a vége valaminek, hanem a kezdete valami újnak, és egy nagyon fontos közös alap a nagykőrösieknek, amire tudnak építkezni, hogy a következő 650 év is olyan legyen, amiről büszkén lehet majd beszélni.                 


  


Lőrinczy Veronika fényképei