Szalay Ádám

Elérhetőségeink

A boldogság Önnek is jár
 
Idén is folytatódnak a sikeres Gondolatébresztő, lélekemelő estek a kulturális központban! Tavasszal szeretettel várunk minden
érdeklődőt három sikeres előadó, három motivációs estjére! 

2018. február 28-án tart előadást Szalay Ádám motivációs tréner, televíziós újságíró a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ dísztermében. Ezen alkalomból Juhász Nándor, a kulturális központ igazgatóhelyettese beszélgetett Szalay Ádámmal.
  
- Televíziós riporterként ismerte meg az ország, majd napjainkban motivációs trénerként dolgozik. Mikor döntött úgy, hogy pályát módosít? 
- Tizenkét évvel ezelőtt, harmincnégy évesen, csaknem 15 évnyi televíziózás után olyan helyzetbe kerültem, hogy a fizetési papíromra nem lehetett panaszom, a munka mégsem jelentett már örömet. Rutinná vált. Az összes feladattal kapcsolatban azt éreztem: ilyen riportot már csináltam, villog az R-betű, minden csak ismétlés. Küzdelmes volt az az időszak. Végül leesett a tantusz: nem az a megoldás, hogy leszegett fejjel megyek előre és dolgozom tovább rosszkedvűen, hanem az, hogy változtatok a hozzáállásomon. Ezután nem sokkal, 2007. nyár elején találtam meg Jack Canfield személyiségfejlesztő guru Kis Piros Könyvét egy utazás során, az amsterdami reptéren. Beleolvastam és nem tudtam ott hagyni. Már a repülőn kiolvastam. Aztán Szlovéniában, a családi tengerparti nyaraláson még kétszer. Mániám lett az a könyv. Mindent beépítettem az életembe, amit abban olvastam. Megváltoztatta a gondolkodásomat. A világról alkotott képemet, és az életemet. Két évvel később készen álltam arra, hogy karriert váltsak. Vettem egy nagy levegőt és úgy döntöttem, elvégzem Jack trénerképzőjét az Egyesült Államokban. Nekem hatalmas lendületet adott a tőle kapott tudás és azt éreztem, hogy ezt a szemléletet mindenki másnak át kell majd adnom. Így lettem előadó. A tréningek "Sikerkód" elnevezése pedig amolyan hasonlat: ha a siker olyan, mint egy számzáras széf zárja, akkor - ahhoz, hogy ki tudjuk nyitni az ajtót - szükségünk van a megfelelő számokra, a megfelelő sorrendben. Én hiszem, hogy mindez tanulható.
- 2018. február 28-án A boldogság Önnek is jár címmel tart előadást Nagykőrösön. Pontosan milyen témákat fog érinteni az est folyamán? 
- Annyiszor hallunk róla, hogy a siker és a boldogság fejben dől el. Ez persze igaz, de így, önmagában nem sokat segít. Én azt a pontos folyamatot szeretném megmutatni, ahogy ez lezajlik. Ha megértjük, hogyan dőlnek el a fejünkben a dolgok, akkor azt is megtudjuk, mire érdemes odafigyelnünk ahhoz, hogy boldogabbak legyünk. Hiszem, hogy mindannyiunkban hatalmas tartalékok vannak, csak a  megfelelő motivációra van szükségünk ahhoz, hogy ezeket ki tudjuk hozni magunkból és szintet tudjunk ugrani az életünkben. Olyan meghatározó személyes találkozások izgalmas tanulságait viszem magammal Nagykőrösre, amelyek nekem bebizonyították, hogy fantasztikus eredményeket tudunk elérni és igenis élhetünk olyan életet, amilyenre mindig is vágytunk.
- Az előadás címe: A boldogság Önnel jár. Kijelenthető, hogy Szalay Ádám boldog? 
- Szerintem a boldogság nem állapot, hanem egy cselekvő folyamat. Legelőször is olyan kapcsolatok kellenek hozzá, amelyekben megélhetjük, hogy szerethetők vagyunk. Azután kell egy olyan munka, amelyet küldetéssel végzünk és nap mint nap megtapasztalhatjuk, hogy amit teszünk, az számít. Végül olyan nagyratörő célok kellenek hozzá, amelyek lelkesítenek, és amelyekért fejlődnünk kell. Az én életemben ez a három dolog megvan, úgyhogy ki merem jelenteni, hogy a napjaim nagy részében boldog vagyok. 
- 2017-ben jelent meg az „Itt a Te időd” című könyve. Miért pont ez lett a címe és kiknek ajánlja? 
- Sok embert ismerek, aki valahogy még harminc-, negyven- vagy ötvenévesen is arra vár, hogy a nagybetűs élet számára is elkezdődjön. Mintha azt gondolná, hogy egyszer majd megszólalnak a kürtök, felmegy a függöny és végre ő is esélyt kap, végre ő is labdába rúghat. Elárulok egy titkot: nagyon sokáig én is ilyen ember voltam. És fájt nekem az élet minden egyes nap és persze mindig irigy voltam azokra, akiknek sikerült és mindig bosszankodtam a saját balszerencsémen. Aztán egyszer csak belém csapott a NAGY FELISMERÉS. Hogy a függöny nem megy fel magától, hanem nekem kell felhúznom. Hogy a játékot nem a nézőtérről kell nézni, hanem nekem kell kimennem a pályára játszani - csak akkor rúghatok majd labdába. Hogy a világnak végül is nem fontos a személyes sikerem. No nem mintha a világ ellenem játszana - csak éppen közömbös az én nagybetűs életemmel kapcsolatban. Ott és akkor hoztam egy döntést a felismerésem hatására, hogy kilépek az élet nagy váróterméből és elkezdem azt az életet élni, amire mindig is vágytam. Akkor vált mondásommá, hogy: Szalay Ádám, itt a te időd, cselekedj! Azért mondogattam, mert ez erőt adott a változtatáshoz. És minél bátrabban cselekedtem, annál radikálisabban javult az életem. Ezt az élményt akarom megteremteni mindenkinek, akinek elege van a parttalan várakozásból és a hiú reményekből.
- Ha ki kellene emelni televíziós pályafutásának a legemlékezetesebb pillanatát, akkor melyik lenne az? 
- A televíziózás számomra mindig is az izgalmas sorsok bemutatásáról szólt. Hatalmas élmény volt, amikor Nick Vujicic, Katarina Witt vagy éppen André Agassi mellett tölthettem el hosszabb-rövidebb időt, mert kíváncsi voltam arra, hogyan és miben különböznek az átlagembertől; valamint arra, mit lehet tanulni tőlük. De ugyanilyen szép emlék az is, amikor megismertem Ed Mitchell-t, az Apollo 14 egyik űrhajósát, aki egyike annak a 12 embernek, akik jártak a Holdon. És borzongató kaland volt, amikor a szegedi Csillag börtönben megismertem Lászlót, akit egy 1984-ben elkövetett gyilkosság miatt halálra ítéltek, aztán az ítélet végrehajtása előtt eltörölték a halálbüntetést és ő "megúszta" húsz év szigorított fegyházzal. Ott voltam mellette a börtönben töltött utolsó napján: rettegett attól, hogy haza kell mennie és újra az apja szemébe kell néznie.
- Ha ki kellene emelni motivációs tréneri pályafutásának legemlékezetesebb pillanatát, akkor melyik lenne az? 
- Nehéz lenne egyet kiemelni, mert számtalan pozitív visszajelzést kapok. Van, aki a tréningjeim hatására leszokott a dohányzásról, mások előléptetést harcoltak ki maguknak, akad, aki megtalálta élete párját vagy megduplázta a fizetését. Mindenkinek más és más a célja az életben: én kedvet csinálok a változáshoz és térképet adok a célokhoz vezető úthoz. Amit észrevettem, az az, hogy a pozitív változások amolyan hullámhatást indítanak be. Volt egy hallgató, aki azért jött el hozzám, mert szüksége lett volna jogosítványra, de nem hitte el, hogy képes megszerezni. Miután fejben átállt, meglett a jogsi. És jött a hullámhatás: az eredmény elérésének köszönhetően megnőtt az önbizalma. Ennek hatására előléptetést kapott és fizetésemelést. Később szolgálati autót. Ma már egy hatalmas szervezet egyik első számú vezetője.
- Ha 10 év múlva lenne lehetőségem beszélgetni Önnel, akkor mit mesélne nekem szívesen? 
- 2009-ben találkoztam a Gallup intézet egyik világszinten végzett kutatásának eredményével. A világ 120 országában kérdezték meg, hogy az emberek mennyire látják pozitívan a jövőjüket. Magyarország a 117. helyen végzett. Csak Zimbabwében, Ruandában és Haitin látják az emberek még nálunk is borúsabban a jövőt. Ezen változtatni kell. Ez a dolgom. Arról beszélnék szívesen 2028-ban, hogy - részben a munkám hatására is - a magyarok már több mint 70 helyet javítottak és közelítenek a lista élvonalához.
 

Kapcsolatfelvétel

További információra lenne szüksége?
Szeretne bővebb információt kapni intézményünkről, tevékenységünkről?

Kérjük használja az kapcsolati űrlapunkat.


Biztonsági kód frisstése

Küldés folyamatban ...
Levél elküldve.
Elküld