Nagy Mari - Vidák István: Fűben, fában játék

Budapest: Planétás, 1999

A cím szójáték, mely egy régi mondást idéz - fűben, fában orvosság - vagyis apróbb bajainkat kezelhetjük a növények leveleiből, virágaiból, magjaiból készült gyógyteákkal. De hát mi lenne a „fűben, fában játék” jelentése? Bizony, hasonló: a növények nemcsak gyógyításra jók, hanem játszani is lehet velük. Csekély átalakítással a környezetünkben található növényekből játékokat csinálhatunk: buborékfújót, koszorút, hangszert, babát, állatkákat… Minden évszaknak megvannak az alapanyagai, amelyeket készen kapunk a természettől. De „megmunkálás” nélkül is felhasználhatjuk a növényeket. Emlékszünk még a kiszámolóra, amit az akácfalevélen gyakoroltunk: szeret, nem szeret, színből, fájdalmasan, titkosan, egy keveset, egy cseppet, egy cseppet sem? Aztán néha még pusztán a növényre gondolni is lehet játék, ilyen a nyelvtörő: cseresznyemag, meggymag, cseresznyemag…? Vagy a találós kérdés: Nem vetik, nem kapálják, mégis terem. Mi az?
A Fűben, fában játék című kiadványban a legegyszerűbb játékokat olvashatjuk, melyek fontosak voltak és lesznek a jövő nemzedékek számára is.
A szerzők e szavakkal ajánlják könyvüket: „Játékot készíteni jó, különösen a természetben, ahol egyre több fű, virág, fa köszönt ránk ismerősen. Játékot készíteni jó, erre előbb-utóbb rájön az, aki belekóstol, aki ki tudja magát vonni a fogyasztás mai lázából, és ezek után másként értékelni a magunk készítette játékszereket.”
 
 A Hagyomány – család – élő kézművesség című előadássorozat vendége lesz a könyv társszerzője, Nagy Mária, a Népművészet Mestere 2016. január 23-án, szombaton, 15 órakor a NAJKK Szabó Károly Városi Könyvtárban. Deme Tamás művelődéskutatóval interaktív foglalkozáson mutatja be a hagyományok korszerűségét.