Bemutatkozás

A város kulturális életének meghatározó intézménye a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, amely az 1890-es években épült egykori szálloda épületében kapott méltó helyet. A közel 400 fős színházterme, 100 fős díszterme és számos klubhelyisége fontos szerepet játszik a város kulturális életében. Többek között itt működik a Kis István Népdalkör, a Díszítőművész kör és a Pedagógusok Klubja. A Rácz József Galéria időszaki tárlatán helyi és országosan ismert képzőművészek, népi iparművészek alkotásaiban gyönyörködhetnek az idelátogatók.

A Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ számos szabadtéri rendezvényt szervez, melyek közül a többezres nézőszámot vonzóak az áprilisi Szent György Napi Forgatag és Virágvásár, a májusi Tarkabarka Gyermekfesztivál, a júniusi Kőrösi Möggyfesztivál és a szeptember Nagykőrösi Arany Napok.
Rendezvényeink fővédnöke egy kivétellel, Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös város polgármestere, ugyanis a Kőrösi Möggyfesztivált, Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára karolta fel.

A helyi kulturális központ 4 tagintézménye (Civilek Háza, Felnőttkönyvtár, Gyermekkönyvtár, Múzeum) összesen 19 szakmai dolgozót foglalkoztat, mely kereten belül munkatársaink a városi hagyományok, ill. művelődési-művészeti értékek bemutatásán, megőrzésén fáradoznak. Emellett feladataink közé tartozik 2016. július elsejétől a Kőrös Art Mozi üzemeltetése is. Amelynek műsorában premier és "art" kategóriába sorolt magyar és külföldi filmek egyaránt szerepelnek. A fent említett programsorozat szervezésén felül az alábbi feladatokat látjuk el: közművelődési és népművészeti programok, hagyományőrző fesztiválok, kiállítások, elismert hazai előadók, művészek, kutatók előadásai, zenei programok, gaszto- és egészségügyi rendezvények, önálló alkotó- és művészeti körök szervezése, ill. lebonyolítása. A helyi közoktatási intézmények állandó rendezvényeinek biztosítása a kulturális központ hatáskörébe tartozik.

Intézményünk fő profilja a minél szélesebb körű korosztály aktív bevonása a programjainkba, melyek szervezésekor a mindenkori igényeket felmérve állítjuk össze a programsorozatokat. Munkánkban több civil szervezet, valamint helyi vállalkozás, ill. testvérvárosok is segítenek, mely révén évről évre nagyobb látogató számot tudunk előirányozni és hatástanulmányokkal megfelelően alátámasztani.