Népmese Napja

 

Lotilko újraépíti a szárnyait -

Népmese napja a gyermekkönyvtárban

 
 
A Magyar Olvasástársaság és az Életfa Alapítvány kezdeményezésére, a népmesék fennmaradása és a mesékben rejlő bölcsesség továbbhagyományozása érdekében 2005 óta minden év szeptember 30-án, a nagy székely mesemondó, Benedek Elek (1859) születésnapján ünnepeljük a Népmese napját.
 
Az egész országot behálózó eseményen már tizedik éve vesz részt a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ gyermekkönyvtára.
 
Idén szeptember 29-én (szombaton) Mesékbe zárt titkok címmel a könyvtár Könyvudvari Vigasság – családi játszóházának vendége, Kecskés Karina színművésznő, meseterapeuta tartott mindannyiunk számára nagy élményt nyújtó interaktív mesefoglalkozást.
 
A mesére való ráhangolódást (közös játékot, mondókázást) követően hallgathattuk meg tőle a Lotilko szárnyai című mesét, majd a mese lényegéhez kapcsolódóan kézműves feladatot kaptak a gyerekek. Saját szárnyukat kellett elkészíteniük. Az egyik szárnyba mindazokat kellett belerajzolniuk, amik örömet szereznek nekik, amiktől boldogok, felemelik őket. A másik szárnyba pedig mindazokat, amik miatt nem érezik jól magukat, ami lehúzza őket.
Az előbbiekkel szárnyaljanak az életben minél magasabbra, azokra koncentráljanak, az utóbbiakat engedjék el, mondta a művésznő.
 
Karina hitelességével, természetességével, közvetlenségével magával ragadta közönségét.