Rácz József Galéria

Földszinti terem
A kiállító terem 81 m2 alapterületű.  A helyiségben a paravánok szürke illetve bordó textillel vannak bevonva, szögelhetők, a posztamensek fehér színűek, különböző méretűek.Aktuális kiállítás: 
 
Arany 200 – Arany János, a nagykőrösi pedagógus

Állandó kiállítás, megnyílt 2017. március 2-án

 
A kiállítás Arany János születésének 200. évfordulójára emlékezve bemutatja Nagykőrös „szellemi virágkorának” időszakát, azokat az éveket, amikor a nemzet koszorús költője kilenc évig a helybeli református főgimnáziumban tanított. Arany nagykőrösi életét a kiállítás korszerűen dolgozza fel. Információs paneleken olvasható az egyes témák tájékoztató szövege képekkel, idézetekkel színesítve. Megtudhatjuk ezekből, hol és hogyan élt a költő városunkban, hogyan születtek nagykőrösi tárgyú versei, mint A vén gulyás és A tetétleni halmon. Olvashatunk családi életéről, költőtársairól, akik gyakran meglátogatták őt, a betegségeiről, a tanári pálya nehézségeiről („A dolgozatjavítás dandárja…”) és irodalmi munkásságáról, balladáiról, verseiről. A vitrinekben Arany János és családja által használt eredeti tárgyak láthatók, emellett a költő kéziratai, az általa kitöltött osztálynaplók és néhány kiadott könyve tekinthetők meg. Az egyes enteriőrök megjelenítik Arany János dolgozószobáját, a díszesen faragott fejfák a református temetőt, amely kedvelt sétahelye volt a költőnek. Arany gyakran és nagy kedvvel pipázott, erre utal egy szép pipatartó tele pipákkal. Az egyik vitrinben pedig Arany saját pipája is megtekinthető, a mindig magánál tartott meggyfa botjával együtt. A kiállításba korszerű infokommunikációs eszközöket építettünk be, melyekkel interaktívvá válik a tárlat. Így például egy terminálnál emlékfotót lehet készíteni, akár korabeli viseletekbe beöltözve is. Emellett levelet is lehet küldeni Arany János nevében fogalmazva. Az „akkor és most” terminál révén nagykőrösi épületeket, városképeket ismerhetünk fel és rácsodálkozhatunk, milyen volt mindez 100-150 évvel ezelőtt. A több helyen elhelyezett fülhallgatók használatával Arany ismert verseit (pl. A walesi bárdok, V. László, Családi kör stb.) hallhatjuk neves színművészek tolmácsolásában. A kiállítás utolsó része egy Arany-korabeli tantermet jelenít meg katedrával, iskolapadokkal, fali térképpel. A padokba ülő diákok Aranyról szóló rövidfilmet láthatnak és korabeli taneszközökkel ismerkedhetnek meg.
 

A kiállítás hétfőtől péntekig 10-18 óráig, valamint előzetes bejelentkezés alapján szombaton és vasárnap 15-20 óráig tekinthető meg  2018. március 2-ig.

A kiállításról továbbí képek megtekinthetők ITT!
Vagy facebook oldalunkon.


Közelgő kiállítások:
 

 
 Terem bérlés - Időpont foglalás


Elküld