A HÓNAP MŰTÁRGYA
2023. április

Pipadohány tárolására szolgáló, medve alakot mintázó edény

Paraszti használatban a 19. század második felétől terjed el az olyan dohánytartó, mely állatalakot jelenít meg. A dohánytartó edények többnyire medve vagy farkas alakúak, egyes vélemények szerint azért, hogy elriasszák a hozzájuk közeledő gyermekeket, mások szerint valamilyen ismeretlen babona miatt. A medve dohánytartó kétrészes, a levehető fedél medvefej, a testen külön jelenítik meg a lábakat, egyik térdén furulyát másik térdén trombitát tartó boccsal. Égetett, zöld és mázas agyagból készült, bundája szitán átnyomott agyag, a medve szőrét imitálva, előrenyújtott keze és lába azonban csupasz.

Az itt bemutatott alakos dohánytartó 1981-ben került a múzeum gyűjteményébe, feltehetően Csákváron készült. Csákvár Fejér megye legjelentősebb fazekasközpontja. Az itt dolgozó fazekasmesterek között mindegyik szakág ismert, mint a tűzálló agyagból edényt készítő fazekas és a nem tűzálló földdel dolgozó tálasok és korsósok is, emellett működtek itt mázatlan vizes edényeket készítő vörösedényesek is.

Ha Ön is szeretné élőben látni ezt a rendkívüli tárgyat, akkor nincs más dolga, mint felkeresni a múzeumot, ahol személyesen is megtekintheti!
Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
2750 Nagykőrös, Ceglédi út 19.

korosikultura.hu

Hírlevél

Adatvédelmi szabályzat

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához. A részletes leírást megtalálja az ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓBAN.